De voetbalvereniging SV Heerlen/IDB brengt door de voetbalsport veel mensen samen in de gemeenschap
van Grasbroek, Musschemig, Schandelen, Meezenbroek en Schaesbergerveld. Gedurende een eeuw
brengt de vereniging dagelijks voetbalteams op de been voor de wekelijkse trainingen om op zaterdag en
zondag een sportief en kwalitatief goed resultaat neer te zetten in de wedstrijden. Met de steun van onze
sponsoren, supporters maar zeker ook van de gemeente, kan SV Heerlen/IDB met een gerust kloppend hart
verder in de rijke historie, op weg naar het honderd jarig bestaan gaan.

De beginjaren

Het huidige SV Heerlen/IDB is opgericht in het najaar van 1917. Om precies te zijn werd op 14 oktober 1917 de grondslag gelegd voor de voetbalvereniging SV Heerlen/IDB. Bij het kapelletje in Palemig hadden enkele jongens, in de leeftijd tussen de 13 en 16 jaar, een bijeenkomst. Zij waren lid van de jongeren congregatie en besloten toen een voetbalclub op te richten onder de naam Concordia. De wijk Palemig was toen een gemeenschap van circa 300 inwoners en ingedeeld onder de gemeente Schaesberg. De pioniers van het eerste uur waren de heren L. Habets, J. v Kan, H. Mulders, J. Vincken, W. Zweiphenning en M. Vrouwenraets.

Het eerste sportveld lag achter het kapelletje in de wijk Palemig, nou ja sportveld? Het is echter niet meer dan een weiland, waar nog
voor de wedstrijd eerst de koeienvlaaien verwijderd moesten worden. De doelpalen werden uit het nabijgelegen bos gehaald.
Maar na enige tijd echter kon de toenmalige kasteelheer de Hr. Menten de ellende niet meer aanzien en schonk de jonge voetbalvereniging
echte doelpalen. Maar ook het overige materiaal liet toen nog veel te wensen over en een lederen bal met "loetsch" was dan ook een
waardevol bezit.

Echte voetbalschoenen zijn in die tijd nog zeer schaars. De heer Leo Habets is een van de eerste die in het bezit was van echte lederen
voetbalschoenen. Het eerste optreden van hem met deze schoenen gaat echter de mist in daar de bal het begeeft en de wedstrijd gestaakt
wordt. De clubkleuren worden rood/wit en begonnen wordt in de 3e klasse van de RKLVB (Rooms Katholieke Limburgse Voetbalbond).

Tijdvak 1910/1930
Al spoedig werd er succes geboekt.

Seizoen 1919/1920 Kampioen en promotie naar de 2e klasse RKLVB
Seizoen 1920/1921 Kampioen en promotie naar de 1e klasse RKLVB
Seizoen 1921/1922 Kampioen en promotie naar de 3e klasse RKF
Seizoen 1922/1923 Kampioen en promotie naar de 2e klasse RKF
Seizoen 1923/1924 Kampioen en promotie naar de 1e klasse RKF

In deze hoogste klasse blijft Palemig nog drie spelen en gaat dan door omstandigheden in 1927 over naar de KNVB, waar men wordt ingedeeld in de 2e klasse. Men doet zich hier al dadelijk als een geduchte tegenstander kennen en eindigdt het eerste seizoen al op de tweede plaats. In de KNVB bekerwedstrijden, de ouderen onder ons zullen zich dit nog zeer goed herinneren, bracht men het twee keer tot de kwartfinale met als tegenstanders de thans nog zeer bekende clubs als Ajax en Feijenoord.


Tijdvak 1930/1940
Seizoen 1934/1935 Brengt het eerste kampioenschap in deze afdeling. Een zwaar bevochten kampioenschap in de beslissingswedstrijd tegen Waubach op het terrein van de Mijn Hendrik (Limburgia), maar de promotiewedstrijden brachten geen succes.

Seizoen 1935/1936 Weer kampioen en wel de eerste tweede klasse kampioen van Nederland. Ook deze promotiewedstrijden brachten echter weer geen succes. Thans is men over de top heen en de tegenslagen gaan komen.

Seizoen 1936/1937 Door het harde werken van kapelaan Friederichs komt er een fusie tot stand tussen het inmiddels bloedarme "Palemig" en de eerste klasser van de RKLVB "Schandelen". Men gaat over naar de IVCB onder de naam RKVV Palemig. De vereniging bloeit weer op.

Seizoen 1939/1940 Komt de oorlog over ons land welke voor de voetbalsport een fusie brengt tussen de KNVB en de IVCB. De naam wordt NVB daar de "K"van Koninklijke door de bezetter verboden wordt. Wij worden ingedeeld in de tweede klasse.


Tijdvak 1940/1950
Seizoen 1940/1941 Brengen ons degradatiewedstrijden, welke worden verloren, zodat wij het seizoen erna in de derde klasse moeten uitkomen.

Seizoen 1941/1942 Wij moeten ons terrein welke verscheurd wordt verlaten en verhuizen naar een nieuw home aan de Schandelermolen. Een slecht terrein met een slechte accommodatie daar tijdens de verhuizing de helft van onze afrastering en een groot gedeelte van ons zevenentwintig meter lange kleedlokaal werden gestolen. Ondanks dit is er weer een frisse wind in de vereniging gekomen met als resultaat kampioen. Een beslissingswedstrijd moest uitsluitsel brengen of wij promoveerde, maar degradatiekandidaat RKONS was voor ons echter te sterk.

Seizoen 1942/1943 Wij vieren ons 25 jarig bestaansfeest. In de competitie eindigde wij als tweede achter het inmiddels ook gedegradeerde VVH'16 dat eerste werd.

Seizoen 1943/1944 Wij veranderen noodgedwongen weer van speelveld en komen nu terecht aan de nationale Houthandel. Een mooi veld met een mooi kleedlokaal hetgeen vooral te danken is aan de goede geest, waarbij het toenmalige eerste elftal het goede voorbeeld gaf, want alle werkzaamheden werden zelf verricht. Wij werden weer kampioen. Door twee beslissingswedstrijden tegen VVH'16 te winnen kwamen wij zelf weer na een driejarig verblijf in de derde klasse, terug in de tweede klasse.

Seizoen 1944/1945 De bevrijding is gekomen, echter niet voor het gehele land waardoor een noodcompetitie gespeeld gaat worden.

Seizoen 1945/1946 Het hele land is bevrijd en krijgen wij weer een normale competitie en eindigen wij als tweede achter kampioen Miranda.

Seizoen 1946/1947 Er voltrekt zich een grote gebeurtenis in onze vereniging, wij veranderen van naam. De naam RKVV Palemig wordt omgedoopt in RKSV Heerlen. Wij veranderen ook weer van terrein en spelen nu aan de Meezenbroekerweg, vlak naast het oude veld. Het is echter een pech seizoen, daar men veel spelers moet missen wegens militaire dienst, ziekte of blessures. Wedstrijd na wedstrijd wordt verloren. Op het laatste moment wordt een beroep gedaan op de "oude garde". De oude geest herleeft en RKSV Heerlen handhaaft zich.

Seizoen 1947/1948 Het terrein krijgt een grote beurt, het wordt gedraineerd, geëgaliseerd en krijgt voor deze tijd een prachtig kleedlokaal en het terrein wordt tevens van een duurzame afrastering voorzien. Wij krijgen tevens onze eerste ereleden. Het zijn de heren: Th. v.Vliet, M. Vrouwenraets en J. Watroba. Nu volgen enkele jaren waarin RKSV Heerlen behoorlijk voor de dag komt. hoewel wij het niet tot een kampioenschap kunnen brengen.

Tijdvak 1950/1960

Seizoen 1951/1952 Op het nippertje ontsnappen wij aan degradatie. Wij eindigen met Zwart Wit'19 onderaan de ranglijst en een beslissingswedstrijd is noodzakelijk. Deze wordt op het Juliana terrein gespeeld en met 4-3 gewonnen. Wij blijven dus in de tweede klasse.

Seizoen 1952/1953 Weer wordt er slecht gestart maar wat erger is, het einde is slecht. Hierdoor volgt degradatie naar de derde klasse. De eerstvolgende twee jaren komen wij hier goed mee.

Seizoen 1954/1955 De beroepsvoetbalbond wordt opgericht en gaat later samen met de KNVB hetgeen voor RKSV Heerlen betekent nog meer knopen maken om de eindjes aan elkaar te krijgen. Er wordt een dameshandbal afdeling opgericht zodat wij nu een sportvereniging gaan worden. De volgende seizoenen komen wij telkens in degradatiegevaar, maar door een goede eindsprint weten wij hieraan teleksn te ontsnappen.

Seizoen 1957/1958 Er wordt aan RKSV Heerlen een nieuwe afddeling toegevoegd n.l. tafeltennis voor dames en heren. In dit seizoen vieren wij ons 40 jarig jubileum. Veertig jaar voetballeed, maar ook veel voetbalvreugde.


Tijdvak 1960/1990
In dit tijdvak werden verschillende kampioenschappen gevierd, maar er volgde ook degradaties. Voor de afrastering werden toen zelfs
nog jutten doeken geplaatst zodat men van de weg af niet op het speelveld kon kijken tijdens een thuiswedstrijd. In het seizoen
1963/1964 werd men kampioen in klasse 1. In deze tijd hadden we nog altijd de oude klasse indeling.

In het seizoen 1970/1971 werd de klasse indeling gemaakt zoals wij deze tot het seizoen 2010/2011 zullen kennen. RKSV Heerlen begint
bij de nieuwe indeling in de 4e klasse C en werd meteen kampioen en dus promoveert men naar de 3e klasse B. In het seizoen 1973/1974
promoveert men weer en nu naar de 2e klasse. Maar uiteindelijk bleek deze klasse toch nog wat te zwaar te zijn voor onze toenmalige
spelers en men degradeerde weer terug naar de 3e klasse B.

Veel werk werd toenertijd ook al door bestuur, spelers en trainers verricht om RKSV Heerlen weer naar een hogere klasse te krijgen.
De aanpak bleek vruchten af te werpen en op het einde van het seizoen 1977/1978 promoveerde men uiteindelijk weer naar de 2e klasse.
Nu kon men het niveau wel aan en eindigde het eerste jaar in de 2e klasse op een mooie 2e plaats in de eindstand.

Dat smaakt naar meer dacht iedereen toen en jawel hoor in het seizoen 1979/1980 werd men kampioen en promoveerde naar de 1e klasse.
Nu waren de spelers wel rijp voor deze klasse waar men een lange tijd zou verblijven. In het seizoen 1987/1988 werd een geheel nieuw
gebouwde kantine, met bestuurskamer en kleedruimten in gebruik genomen, welke door veel zelfwerkzaamheden tot stand was gekomen.

De oude kantine, die achter de goal stond, waar nu de parkeerplaats is, werd met de grond gelijk gemaakt en er ging toch een
historisch monument verloren. RKSV Heerlen was toen een geduchte tegenstander in de 1e klasse. Het debuut in de 1e klasse verliep
uitstekend. Uiteindelijk na een verblijf van 11 jaren in deze klasse degradeerde men weer naar de 2e klasse en het seizoen erop
zelfs naar de 3e klasse.


Tijdvak 1991/2000
Waren we nu weer helemaal bij af? Nee, was het antwoord, want na vier jaar in de 3e klasse te hebben gespeeld en een elftal in die
tijd te hebben opgebouwd wat een team was, vrienden van elkaar waren maar zeker ook voor elkaar door het vuur ging werd in het
seizoen 1993/1994 het lang verwachtte kampioenschap behaald en men was weer in de 2e klasse. RKSV Heerlen werd het eerste jaar in de
2e klasse meteen kampioen en dat betekende promotie naar de 1e klasse.

Maar na een aantal jaren kreeg, zoals bij veel verenigingen, ook RKSV Heerlen te maken met dragende spelers die de bekende schoen
aan de wilgen hingen of soms ergens anders hun geluk zochten. Er moest aan een nieuw elftal gebouwd worden en dat ging niet zo vlug,
zeker niet in de 1e klasse. Mede hierdoor degradeerde men in het seizoen 1999/2000 weer naar de 2e klasse. De supporters bleven
RKSV Heerlen steunen, door dik en dun, getuige de altijd bij thuis- en uitwedstrijden grote belangstelling van Heerlen supporters.


Tijdvak 2000/2010
Elk jaar werden weer leuke wedstrijden gespeeld en men was ook ieder jaar een van de kandidaten om zeker, volgens outsiders,
kampioen te worden, getuige de hoge eindklasseringen elk jaar. De naam van RKSV Heerlen werd in 2006 omgedoopt in SV Heerlen/IDB.
Schijnbaar gaf dit de spelers en trainers een kick want weer werd in het seizoen 2005/2006 de hoofdprijs gepakt en men was opnieuw
in de 1e klasse terecht gekomen.

In 2007 vierde SV Heerlen/IDB haar 90 jarig bestaansfeest met een gezellig weekend zoals wij dat bij SV Heerlen/IDB kennen.
Het was een echt verenigingsfeest waar alle leden, van jong tot oud, aan hun trekken kwamen. Maar jammer genoeg was het voetballend
iets minder en was het verblijf in de 1e klasse dan ook van korte duur want men was niet opgewassen tegen de sterke concurrentie en
ging het gewonnen terrein weer verloren, dus weer terug naar de 2e klasse. Daar speelt SV Heerlen/IDB elk jaar weer een woordje mee
om toch maar weer naar de 1e klasse te kunnen gaan. SV Heerlen/IDB pendelt dus regelmatig tussen de 1e en 2e klasse.

Op het einde van het seizoen 2008/2009 was na twintig jaar een grondige opknapbeurt van de kantine aan de beurt. Bij het begin van
het nieuwe seizoen op zaterdag 22 augustus was de opening van de gerenoveerde kantine. In het seizoen 2010/2011 werd de Topklasse
ingevoerd bij de amateurs. Hierdoor moest SV Heerlen/IDB in het seizoen 2009/2010 bij de eerste drie eindigen om promotie naar de
1e klasse veilig te stellen. Men voldeed aan de verwachtingen en promoveerde in het seizoen 2009/2010 weer naar de 1e klasse.


Tijdvak 2010/2012
Doch wederom bleek de 1e klasse in het seizoen 2010/2011 voor SV Heerlen/IDB weer te zwaar en degradeerde men opnieuw naar de
2e klasse. SV Heerlen/IDB is een stabiele en gezonde maar ook gedreven en gezellige amateurvereniging die oog heeft voor de realiteit
en zorg draagt voor perfecte randvoorwaarden. Kortom zo hoog mogelijk willen presteren op ieders niveau en op een gezonde en leuke
manier.

SV Heerlen/IDB is een vereniging die de ambitie heeft om haar huidige betekenis in Heerlen te behouden en uit te breiden. Als een rode
draad door de geschiedenis loopt toch wel: clubtrouw, trouwe supporters en onze vele vrijwilligers waardoor een grote verbondenheid
met elkaar ontstaat. Deze belangrijke aspecten zijn dan ook bevorderlijk voor een enthousiaste sfeer, die we momenteel kunnen en mogen
constateren.

Kortom: SV Heerlen/IDB is een vereniging om trots op te zijn.Op 1 juli 2012 zijn de verenigingen SV Heerlen/IDB en Heerlen Sport d.m.v. een fusie samengaan onder de nieuwe naam Sporting Heerlen.
Sporting Heerlen gaat spelen op het complex "Grasbroek" gelegen aan de Boerhaavestraat te Heerlen.